Symposium Hollandse hop

Op maandag 13 juni 2022 organiseert het lectoraat Green Biotechnology een symposium over Hollandse hop in Naturalis Leiden.

Hop is hip en dé essentiële smaakmaker van speciaalbier. Onze Nederlandse bierbrouwers kampen met een groeiend tekort aan hop afkomstig uit het buitenland. De terugkeer van hop geteeld op eigen bodem zou voor hen dé oplossing zijn. Maar is het wel mogelijk om hop in Nederland te telen? En is er nog oer-Hollandse hop te vinden in Nederland? Dat vroegen de hoptelers van het Hollands Hophuis zich af.

Onderzoekers van de onderzoekslijn Green Biotechnology van Hogeschool Inholland, Naturalis en de WUR gingen met het onderzoeksproject Hollandse Hop op zoek naar nieuwe hopteeltmethoden en naar de oer-Hollandse Hop in herbaria en in het wild. Samen met het Hollands Hophuis, bierbrouwers, studenten en andere partners uit het werkveld werd er in de geschiedenis van Hollandse hop gedoken en voorruit gekeken naar de toekomst van lokaal speciaalbier. Op maandag 13 juni kun je de resultaten van dit diepgravende teelt en DNA-onderzoek zien, horen én proeven.

Daarnaast vertellen gastsprekers uit binnen-en buitenland over de geschiedenis en oorsprong van hop en bier en de nieuwste DNA-technieken die gebruikt zijn voor het herkennen van de oer-Hollandse Hop.

Benieuwd naar de ontwikkeling van hop van eigen bodem? Wit u weten wat de genetische samenstelling is van historische en huidige hopplanten? Bent u benieuwd naar wat dit onderzoek ons leert over de het belang van het in stand houden van het Nederlandse cultuurlandschap? Meldt u zich dan aan voor het symposium Hollandse Hop en proef na afloop een speciaalbiertje van eigen bodem. Locatue: Naturalis Leiden - 9.15-17.00 uur.

Meer informatie en aanmelden