Duurzaam telen is een lust, geen last

Tijdens de kantinebijeenkomst over Het Nieuwe Telen (HNT) in De Kwakel pleitte Jan Voogt van Let’s Grow en Hoogendoorn Growth Management ervoor de plant centraal te zetten bij het streven naar een duurzame teelt. Op die manier wordt duurzaam telen een lust.
Jan Voogt is een van de grondleggers van HNT en mede-auteur van het boek De Basisprincipes van HNT.

In de goed bezochte bijeenkomst bij Quakelplant op woensdag 31 oktober ging Jan Voogt in op de ontstaansgeschiedenis van HNT en op de verbreding van HNT met aandacht voor plantgezondheid en het wortelmilieu. In het telen zijn grote stappen voorwaarts gezet door de plant te benaderen vanuit plantbalansen en het klimaat van de kas te begrijpen via kasbalansen. Niet alleen deelnemers aan de cursussen HNT maar steeds breder vinden de basisprincipes van HNT hun toepassing in de praktijk.
Aat Dijkshoorn van LTO Glaskracht Nederland ging namens het programma Kas als Energiebron met de zaal in gesprek over fossiel vrij duurzaam en rendabel telen in de toekomst. Op de vraag waarom de glastuinbouw voorop moet lopen in de transitie gaf hij aan dat tot nu toe de koppositie in verduurzaming en energiebesparing is beloond met voordelen op het gebied van energiebelasting (vrijstelling) en via financiering door de overheid van innovaties via subsidies en door onderzoek. Het was een geanimeerde bijeenkomst

Op woensdagavond 28 november wordt nog een kantinebijeenkomst over HNT gehouden met Jan Voogt en Aat Dijkshoorn. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur bij Van der Hoorn Orchideeën BV, Paradijsweg 49, 2461 TL Ter Aar. U kunt zie hier aanmelden.