Onroerend Landschap: de waarde van groen in tijden van stedelijke verdichting

Debat over hoe de ruimtelijke en maatschappelijke waarde van landschap. Er zijn in Nederland tal van verouderde bedrijventerreinen, glastuinbouw-gebieden zonder toekomst, boerenerven met niet langer gebruikte opstallen. Kunnen we daar waar financieel niet langer rendabele gebouwde structuren geen toekomst meer hebben, landschap terugbrengen? 

Praat mee tijdens het Debat Onroerend Landschap op 25 september 2017

19:00-21:00 uur; Landgoed Kleine Vennep, Hoofdweg 1041 Nieuw-Vennep

Het debat vindt plaats onder de leiding van Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool/BNA Onderzoek). Sprekers en debatdeelnemers zijn o.a.: Philomene van der Vliet (BOOM Landscape), Daan Groot (de Natuur-verdubbelaars), Henk de Ruiter (Programma Ruimte Greenport Aalsmeer), Hilde Blank (BVR advies/O-team/AM Concepts), Marjolein Dieperink (Houthoff Buruma/VU Amsterdam), Pieter Klomp (adjunct-directeur Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam), John Nederstigt (wethouder gemeente Haarlemmermeer).

Lees via deze link meer over het programma
Meld u aan via deze link (deelname is gratis)

De bouwproductie draait weer op volle toeren; de heipalen zijn niet meer aan te slepen. Er moeten weer grote aantallen woningen worden gebouwd en er moet infrastructuur worden aangelegd. Hoe we land moeten bebouwen weten we in Nederland als geen ander. Maar kunnen we in deze volgende verdichtingsgolf ook zorgen voor de nodige verdunning, of blijft ‘rood’ voor eeuwig ‘rood’?
(Hoog)stedelijke ontwikkeling is het (financieel) hoogst haalbare en vaak ultieme eindstadium van een perceel. Maar wat als dit eindstadium niet meer succesvol is?

BNA Onderzoek denkt dat het nodig is ons bewust te worden van de tere balans tussen rood en groen en voert op 25 september in het kader van de Landschapstriënnale het debat over hoe de ruimtelijke en maatschappelijke waarde van landschap anders kan worden bekeken en berekend. Wat zijn hiervoor de tools? Welke rekenmodellen kun je gebruiken voor het waarderen van landschap? Welke landschappen zijn waardevoller dan andere en waarom? En hoe werken modellen die incourante ‘rode’ structuren proberen uit te ruilen voor groen?