Tuinbouw datet met de stad tijdens bijeenkomst van Innovatiemotor Greenport Aalsmeer

'Zorg samen voor versnelling vergroening en 'vergroenting' van de stad'

Amsterdam  - Ondernemers en andere vertegenwoordigers vanuit de tuinbouw die op 3 april naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam togen voor een ontmoeting met de stad, kwamen er al snel achter dat het in de hoofdstad bruist van de ideeën en creatieve plannen voor een groenere woon-, werk- en leefomgeving en voor verse voeding. De bijeenkomst was georganiseerd om de stad te helpen vergroenen. Inwoners van de steeds groter wordende steden willen meer groen om zich heen en gezonde voeding uit de eigen omgeving. Ondernemende bewoners uit de stad konden hun vragen ter plekke aan de tuinbouw stellen: wat hebben ze nodig van de tuinbouwsector om hun plannen te realiseren?

Tuinbouw date met de stadDe conclusie van de bijeenkomst was dat het voor zowel 'stad' als 'tuinbouw' een geslaagd initiatief was: de stadsbewoner en de tuinbouwer wonen en werken praktisch naast elkaar in de metropoolregio, maar de 'afstand' is in de praktijk erg groot. De initiatieven in de stad zijn vaak lokaal en kleinschalig, terwijl de glastuinbouw juist gericht is op grootschalig en internationaal. Ondanks de afstand en het verschil in beleving zijn er interessante connecties gemaakt en zullen stad en greenport elkaar vaker opzoeken.

Henk Westerhof, voorzitter van Anthos, vereniging groothandel in bolbloemen en boomkwekerijproducten, gaf aan dat zijn leden nu al vaak meewerken aan kleinschalige projecten in de stad en dat dit zeker zal toenemen gezien de wensen uit de stad.

De bijeenkomst startte met een column van Philip van Traa, een bevlogen groenondernemer en mede-initiatiefnemer van GrownDownTown. Van Traa is er van overtuigd dat voedselproductie meer en meer in de metropolen van de toekomst gaat plaatsvinden. Hij pleitte voor een versnelling van de vergroening en vergroenting van de stad. Daarna kwamen er drie inspirerende sprekers met hun ideeën voor groene oplossingen voor: het Gebouw, de Buurt en De Stad. Dit waren achtereenvolgens Ester van de Wiel, ontwerper publieke ruimte / docent aan de Design Academy; Peter Oei, programmadirecteur Stichting Innovatienetwerk Glastuinbouw Nederland en Gaston Remmers, lector  aan CAH Vilentum Almere en eigenaar van bureau Buitenkans.

Tuinbouw date met de stad 2

Na de sprekers bundelden de 150  aanwezigen hun kennis door de  vraagstellers uit de stad te voorzien van  tips om hen dichter naar een  oplossing te brengen. Uit de levendige  gesprekken die aan de tafel  ontstonden ontstond de vraag om dit  soort ontmoetingen vaker te organiseren. Een vervolgsessie over schooltuinen is al in voorbereiding. Zeker ook met het oog op de ontwikkeling van de Floriade 2022 in Almere, een andere 'achtertuin' van Amsterdam.

De bijeenkomst 'Stad zoekt Tuinbouw: daten met de stad' is georganiseerd door Innovatiemotor Greenport Aalsmeer, Pakhuis de Zwijger en de Amsterdam Economic Board (AEB).

Meer informatie over de bijeenkomst en de Innovatiemotor: Jan-willem Donkers | 0317 480076 | jwdonkers@greenportaalsmeer.nl.

Banner Innovatiemotor