“Alles wat ik nu kan, heb ik hier in de praktijk geleerd”

Eerstejaars elektrotechniek Mink Tolboom liep dit voorjaar stage bij Mopabloem in Rijsenhout. Hij kwam daar terecht via een stagemarkt, georganiseerd door CollegeTour en Greenport Aalsmeer. “Ik wist niets van de sierteeltsector en had geen idee dat er zoveel techniek bij het telen van bloemen komt kijken.”

In december nam Mink samen met 24 andere studenten van het Nova College uit Hoofddorp deel aan de stagemarkt. “Glastuinbouw Nederland kreeg de vraag of we via CollegeTour 24 studenten aan een stageplek konden helpen. Ik was zelf benaderd door Mopabloem met de vraag of ik geen stagiair wist. Toen is het idee geboren om een stagemarkt te organiseren,” vertelt Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer.

Ze stapte met het idee naar Coen Haakman van Mopabloem, die meteen enthousiast was. Hij stelde zijn bedrijf open, nodigde zijn technische toeleveranciers uit, ze prikten een datum en de stagemarkt was een feit. De studenten kregen op 6 december vorig jaar een rondleiding langs de technische installaties in de kas en gingen aansluitend in gesprek met de bedrijven over stageplaatsen.

Techniek in de kas
Voor Mink was het meteen duidelijk: hij wilde stage lopen bij Mopabloem. “Tijdens de rondleiding zag ik hoeveel techniek er in en om de kas zat. Ik wist echt niet dat er zoveel techniek en automatisering kwam kijken bij het telen van bloemen.”  Sinds februari loopt hij twee dagen per week stage bij Mopabloem. “Ik krijg hier veel ruimte om te leren. Op school hebben we in het eerste jaar maar vier uur praktijk per week. Alles wat ik nu kan, heb ik hier in de praktijk geleerd.”

Volgens Coen is het gebrek aan kennis over de techniek in de glastuinbouw een belangrijke reden waarom technische studenten de sector vaak links laten liggen. “Zeker in de tulpenteelt gaat de automatisering razendsnel omdat het een makkelijke bloem om te verwerken: recht van vorm, altijd tussen de 35 en 45 cm. Een tulp kan bijvoorbeeld op z’n kop door een machine, bij een roos of lelie is dat een stuk lastiger.”

Zijn collega Marcel Egberts valt hem bij. “Studenten beseffen niet dat er in de groene sector ook technische diensten zijn. Maar dat ligt echt niet alleen aan de jeugd, daar moeten we als sector zelf ook meer ons best voor doen. We werven nu nauwelijks op technische scholen, terwijl daar voor ons de interessante jongens en meisjes zitten.”

Ferrari’s
Via de stagemarkt maakten studenten op een laagdrempelige manier kennis met de bedrijven in de glastuinbouwsector. “Ik kom niet snel op Mink’s zijn Instagram voorbij,” lacht Coen. “Maar als je studenten over de vloer krijgt, kun je laten zien wat je als bedrijf én sector te bieden hebt, van teelt tot aan techniek.”

Wat techniek betreft heeft Coen zelf nog wel wat wensen op zijn lijstje staan. “We zouden graag een machine willen om zure bollen eruit te halen, dit zijn bollen met de schimmelziekte fusarium. Er bestaan al machines die dat op gewicht of röntgen kunnen detecteren, maar die zijn kostbaar. Maar ja, alle machines met geavanceerde techniek zijn duur. Ik zeg wel eens gekscherend dat onze Ferrari ‘s in de schuur staan. Maar dat is dus echt zo.”

In de praktijk
Mink reisde de afgelopen vijf maanden met zijn scooter van Badhoevedorp naar Rijsenhout. Hij sloot zijn stage af met een dikke 7,5 én een patatje.  Zijn volgende stage wil hij graag in de woningbouw doen. “Ik wil ontdekken wat het beste bij me past. Maar ik weet nu dat je in de glastuinbouw veel kunt doen met een technische achtergrond.”

Coen is tevreden zijn stagiair. “Mink kwam op tijd, werkte netjes en is heel leergierig. Als dat goed zit, dan volgt de rest vanzelf. Maar wat mij betreft mag het contact met de opleiding wel wat intensiever,  want ik denk dat het ook voor de docenten echt zinvol is om te zien wat hier gebeurt. Zij moeten ook meegaan met hun tijd en zien hoeveel techniek en automatisering er in de glastuinbouw is.”

Op herhaling
Voor zowel Coen als Monique is de stagemarkt zeker voor herhaling vatbaar. Monique: “De glastuinbouw verandert snel. Met dit soort initiatieven kunnen we studenten die misschien eerder voor een carrière bij Schiphol of Bol.com zouden kiezen, laten zien hoeveel mooie kansen er in onze sector liggen. Ons doel voor een volgende stagemarkt is dat we deze organiseren voor meerdere scholen, met meer glastuinbouwbedrijven en meer technische bedrijven.”

CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Meer weten? Neem contact op met Monique van Weerdenburg via monique@greenportaalsmeer.nl

Vorige
Vorige

Lees het laatste nieuws uit Greenport Aalsmeer

Volgende
Volgende

Interesse in waterstof in de logistiek? Haak nu aan!