Basisschoolleerlingen planten bollen in Keukenhof
Basisschoolleerlingen uit groep 7/8 van De Akker in Lisse doen sinds 14 november mee aan de TuinBouw Battle. Een project waarbij tulpen worden gekweekt in de klas. Recent waren de leerlingen al te zien op de landelijke tv met ‘hun bollen’ en op donderdag 8 december waren ze te gast bij Keukenhof en plantten ze samen met de Bollenjongens de eerste bollen op het perkje van de jongens van de gelijknamige tv-serie.
De Bollenjongens hebben sinds de gelijknamige serie een eigen perkje in Keukenhof. Iets wat bijzonder is en ook dit jaar hebben zij weer hun eigen stukje tuin in het bloemenpark. Om het geheel nog wat specialer te maken zijn de leerlingen van De Akker uitgenodigd om samen met de Bollenjongens de eerste bollen te planten in het Bollenjongens perkje.
Heel bijzonder
Voor de leerlingen is het planten tot het laatste moment een verrassing gebleven. Op donderdag 8 december was het zo ver en werden ze opgewacht door Eva van der Kwast (Greenport Duin- en Bollenstreek, organisator van de Tuinbouw Battle) en Martine de Ridder (pr- en eventmanager van Keukenhof). Martine laat weten: “Keukenhof werkt graag mee aan initiatieven waarbij kinderen kennismaken met de wereld van bloembollen en bloemen. Uiteraard zijn de leerlingen in het voorjaar van 2023 uitgenodigd om het resultaat van hun plantwerk bij ons te bewonderen.” Ook bollenjongens Ruben, Bart en Lucas laten weten graag mee te werken aan initiatieven als deze. “Het was mooi om te zien dat de kinderen zo enthousiast waren, ondanks het winterse weer. Wat mij opviel was dat de kinderen al het één en ander wisten van bollen planten. Toen ik vroeg hoe dat kon, gaven ze als antwoord: van de Bollenjongens natuurlijk!”, aldus Ruben de Groot.
De eerste bol de grond in
De allereerste bollen werden geplant door een groepje leerlingen. Dit gebeurde samen en onder toeziend oog van de tuinmannen van Keukenhof. Daarna mochten ook de andere groepjes aan de slag, waarbij ook de Bollenjongens hun handen uit de mouwen staken en de leerlingen nog wat tips gaven. Een tweetal vaders was ook aanwezig, want zij werken als tuinman bij Keukenhof. Jan Faas, tuinman Keukenhof: '”Het is fantastisch om te zien dat mijn dochter met haar klasgenoten de wereld van bloembollen op deze manier kan ontdekken! En ze hebben zo goed hun best gedaan.”
Docent Kees van Leeuwen heeft het project volledig omarmd. Met een meetschema en duidelijke instructies is hij samen met de leerlingen dagelijks met de Tuinbouw Battle bezig. Na het oogsten en verkopen (of weggeven) van de tulpen maken de leerlingen een eindverslag.
Winnaars
Naast het feit dat deze leerlingen op de regionale en landelijke tv zijn geweest, wordt er ook één klas tot winnaar gekozen. Dat gebeurt aan de hand van het eindverslag wat ze maken. Vrijwilligers Nico, Louis en Gerard beoordelen het verslag en kiezen op basis daarvan de winnende klas. Elke ronde wint één klas en krijgt een passende prijs. Daarnaast is de uitreiking van de hoofdprijs op het podium van het Vier de Lente Festival. Dit festival is er om de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor het bollenvak en trots te zijn op de Duin- en Bollenstreek. Het Vier de Lente Festival vindt plaats in april 2023.
De Tuinbouw Battle
Een hypermoderne mobiele teeltkar in de klas – met ruim 400 bollen – instructie online en hulp van één van de vrijwilligers. Dat is wat een school krijgt bij deelname aan de Tuinbouw Battle. Dit gratis plug and play project van Greenport Duin- en Bollenstreek beleeft dit jaar de derde editie en het loopt goed. Elk jaar zitten de drie rondes zo goed als vol wat betekent dat al zo’n 26 klassen in de regio kennis maakten met de wereld van bloembollen en bloemen. Hoe groeit een bol, welke verzorging is nodig en worden de tulpen weggegeven of verkocht? Bij de verkoop denken leerlingen na over stuksprijs, prijs van een bosje en hoe het verpakt wordt. En natuurlijk bepalen de leerlingen – in overleg met de school – waar het verdiende geld aan besteed wordt.
De Tuinbouw Battle is een project waarin leren over groen, samenwerken en samen zorgen voor bij elkaar komen. De perfecte manier om op een laagdrempelige wijze kennis te maken met de bollen en bloemen van de Bollenstreek.