Eerste Kamer neemt Wet goed verhuurderschap aan

Op 21 maart 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goed verhuurderschap aangenomen, die naar verwachting op 1 juli van dit jaar in werking treedt. Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden bij het huren van woon- of verblijfsruimten, ook aan internationale medewerkers. Door deze wet kunnen gemeenten actief gaan sturen, bijvoorbeeld door extra eisen te stellen aan de verhuurder als het gaat om het onderhoud van de woning en de maximale huurprijs van gereguleerde huurwoningen.

Algemene regels en mogelijkheid tot het invoeren van een vergunningstelstel
De wet bestaat uit twee delen. Er komt een landelijke basisnorm voor goed verhuurderschap in de vorm van algemene regels. Deze norm beschrijft het gedrag dat van goede verhuurders en verhuurbemiddelaars verwacht mag worden in relatie tot woningzoekenden en huurders. De algemene regels zijn van toepassing op het gehele verhuurproces en op zowel de reguliere verhuur van woonruimte als de verhuur van verblijfsruimte aan internationale medewerkers.

In aanvulling op de algemene regels kunnen gemeenten een verhuurvergunning instellen, ook voor de verhuur aan internationale medewerkers. Daarbij kunnen gemeenten voorwaarden aan de vergunning verbinden ten aanzien van het maximaal aantal personen per kamer, voorzieningen voor hygiëne en ten aanzien van voorzieningen voor het bewaren en bereiden van voedsel. Deze vergunning is niet gebiedsgebonden.

Webinar
Om gemeenten en andere stakeholders te informeren over de exacte inhoud van de wet organiseerde de VNG onlangs een interessant webinar. Dit webinar is terug te kijken via deze link.

Vorige
Vorige

Subsidieloket verduurzaming mkb-bedrijven geopend

Volgende
Volgende

Start hybride mbo-opleiding Medewerker Groene Logistiek