Enorme sprong in verduurzaming door uitbreiding CO2-net naar De Kwakel-Kudelstaart

Het CO2-net van OCAP wordt uitgebreid naar glastuinbouwgebied De Kwakel-Kudelstaart. Op 31 maart vond er een spectaculaire boring onder de Westeinderplassen plaats: een gestuurde boring van maar liefst 1.500 strekkende meter. Enorme hijskranen hielden de leiding omhoog terwijl deze meter voor meter in het boorgat werd getrokken.

Deze buisleiding is onderdeel van het CO2-netwerk van OCAP dat de industrie in de Rotterdamse haven verbindt met de glastuinbouwgebieden in het Westland, Oostland en Greenport Aalsmeer. De nieuwe leiding gaat vanaf de Weteringweg in Leimuiderbrug onder de Westeinderplassen door naar het tuinders in de regio Aalsmeer.  

Essentieel
Voor glastuinbouwbedrijven is CO2 essentieel om hun gewassen te laten groeien. Als ze niet over externe CO2 kunnen beschikken, zijn ze gedwongen om hun gasgestookte warmteketels te gebruiken voor de groei van de gewassen. Dat betekent in de praktijk dat er in de zomer wordt gestookt, als de planten het meest groeien, terwijl de warmte niet wordt gebruikt. Door de komst van het CO2-net hoeft dat nu niet meer: de CO2 wordt afgevangen bij de industrie en via dit nieuwe leidingnetwerk getransporteerd naar de glastuinbouw. Hiermee wordt het gebruik van aardgas sterk gereduceerd.

Verduurzaming
De aanleg van deze nieuwe buisleiding wordt mogelijk gemaakt door een flinke subsidie van de provincie Noord-Holland. Ilse Zaal, gedeputeerde Landbouw en Economie bij de provincie Noord-Holland, vindt dit een goede ontwikkeling voor de tuinders in De Kwakel-Kudelstaart én de glastuinbouwsector in het algemeen. “Met deze CO2-leiding gaan we een belangrijke randvoorwaarde invullen voor de verdere verduurzaming van de glastuinbouw in deze regio. De afgevangen CO2, een restproduct uit de industrie, wordt hierdoor weer nuttig ingezet bij het telen van bloemen, planten en groenten in de kas. Het is van groot belang om deze verduurzaming ruimte te bieden, daarom ondersteunen we dit vanuit de provincie.”

Afvangen
OCAP vangt al ruim 15 jaar CO2  af bij onder meer Shell en Alco Energy in het Rotterdamse havengebied en levert deze zuivere CO2 via een pijpleiding aan diverse tuinbouwgebieden. Deze CO2 zou anders worden uitgestoten in de atmosfeer en door deze in te zetten voor de planten in de kassen, levert dit unieke winst op voor zowel het milieu als de glastuinbouw. Het resulteert in een jaarlijkse besparing van 600.000 ton CO2 die de glastuinbouwbedrijven anders zouden moeten produceren door zo’n 330 miljoen m3 aardgas te verstoken.

Goed voor planten en mens
Bromeliakweker Bjorn Bunnik zit met zijn bedrijf in De Kwakel. Bunnik Bromelia’s beslaat zo’n 10 hectare waar Vriesea, Guzmannia en Ananas gekweekt worden. Ze zijn volgens Bjorn hard op weg om de footprint van hun productie flink te minimaliseren. “CO2 is een afvalproduct vanuit de industrie maar een voedingstof voor planten. Door de CO2 van de industrie via de OCAP-leiding naar onze kwekerij te transporteren kunnen onze planten de CO2 omzetten in zuurstof. We creëren zo van een afvalstof een omzetting naar zuurstof. Goed voor de planten én de mensen.”

Bereikbaarheid
Ook de gemeente Uithoorn is blij met de uitbreiding. Volgens wethouders Jan Hazen (ondernemersklimaat en economische zaken) is hiermee milieuwinst op meerdere vlakken te behalen. “De glastuinbouw is een belangrijk onderdeel van onze lokale economie. De OCAP-pijplijn draagt bij aan een hogere efficiency van de teelt en dus ook aan een beter rendement. De milieuwinst zit ‘m niet alleen in de vermindering van fossiele brandstoffen, maar ook in het feit dat er geen tankauto’s met CO2 vanuit Rotterdam naar ons gebied hoeven te rijden voor de levering van CO2. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor onze bereikbaarheid.”

De werkzaamheden zijn naar verwachting voor de zomer afgerond. Dan kunnen de eerste kassen in het gebied aangesloten worden op deze leiding en starten glastuinders met het hergebruik van CO2. Zij worden daarmee minder afhankelijk van aardgas en kunnen zo hun ambities op het gebied van verduurzaming verder realiseren.

Vorige
Vorige

TV-serie ‘Bollenjongens’ te zien op RTL Z en Videoland

Volgende
Volgende

Kom in de Kas trekt 160.000 bezoekers