Factsheet 'Glastuinbouw en het elektriciteitssysteem'
De Nederlandse glastuinbouwsector kan een essentiële rol blijven spelen in het Noordwest-Europese elektriciteitssysteem, mits de sector goed blijft innoveren. Dit stelt adviesbureau BlueTerra in de factsheet 'Glastuinbouw en het elektriciteitssysteem' dat is opgesteld in opdracht van Kas als Energiebron.
Cruciaal daarbij is het functioneren van de warmtekrachtkoppelingen (WKK's) waarmee de Nederlandse glastuinbouw nu nog aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit produceert.
Glastuinders gebruiken deze elektriciteit voor een deel zelf en het restant wordt geleverd aan het net. De restproducten zijn warmte en CO₂ die in de kassen worden gebruikt voor de teelt en uiteindelijk voor de productie van de gewassen. Op dit moment zijn de aardgas-WKK's van glastuinders volgens BlueTerra cruciaal voor het in balans houden van het elektriciteitsnet.
Maar vanwege de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn, moeten de aardgas-WKK's geleidelijk worden uitgefaseerd. Dat is voor de sector een grote uitdaging. BlueTerra verwacht dat de komende jaren de aardgas-WKK's meer worden ingezet voor regel- en noodvermogen. Het aantal draaiuren zal behoorlijk afnemen, maar tegelijk blijven de WKK's toch ook onmisbaar in de transitieperiode tot 2040.
Flexibel afnemen van elektriciteit
BlueTerra wijst erop dat glastuinders meer gaan werken met apparaten als elektrische boilers, batterijen en waterpompen. Daarbij zetten ze steeds meer in op het flexibel kunnen afnemen van elektriciteit, bijvoorbeeld voor belichting of het vullen van batterijen en warmtebuffers. Dit kan voor een deel een oplossing zijn voor het ontlasten van de elektriciteitsnetten die steeds vaker vol dreigen te raken.
Regel- en noodvermogen
Jeroen Larrivee, energiespecialist bij Greenport Aalsmeer en energie-expert Glastuinbouw bij BlueTerra, concludeert in het factsheet dat de inzet van aardgas-WKK’s meer verschuift richting regelvermogen en noodvermogen. Daarmee blijft het een belangrijke rol vervullen in de transitieperiode tot ca 2040. Het aantal draaiuren neemt door marktwerking behoorlijk af, wat positief is voor het verlagen van de CO₂ emissie van de glastuinbouw. Tegelijkertijd komen er voor tuinders nieuwe flexopties en apparaten bij, waaronder elektrische boilers, batterijen en warmtepompen.
Waterstof
Uit diverse onderzoeks- en pilotprojecten moet gaan blijken wat de rol kan worden van waterstof-WKK’s. De glastuinbouw kan een essentiële rol blijven spelen in het elektriciteitssysteem, mits ze blijft innoveren.