Horti Sustainable Packaging Initiative presenteert eerste mijlpalen naar duurzame verpakkingen in de sierteelt

Het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI) maakt zijn eerste mijlpalen bekend: eind november wordt er ‘mandjes’ aan certificaten gelanceerd waarmee bedrijven de verduurzaming van hun verpakkingen kunnen certificeren/waarborgen en er wordt binnenkort een adviesdocument opgeleverd dat bedrijven ondersteunt bij het ontwerpen en kiezen van verpakkingen die recyclebaar zijn en voldoen aan de Europese PPWR wetgeving.

Het HSPI is in 2023 opgericht met als doel om duurzame verpakkingen in de sierteeltsector te stimuleren. Het is een pre-competitieve samenwerking tussen vooruitstrevende leveranciers en producenten van verpakkingen. Deelnemers zijn Paardekooper Horti, DecoWraps, Koen Pack, Chrysal International, JBB Packaging, FloraLife, Modiform, Desch en Twinpack. Dit jaar zijn ook Royal FloraHolland, Anylabel, Multi Supplies en Circular Plastics aangesloten. Greenport Aalsmeer is - als onafhankelijke organisator - de penvoerder.

Drie werkgroepen

Via deze nieuwe samenwerking worden flinke stappen gezet om verpakkingen in de sierteeltsector te verduurzamen met praktische oplossingen en tools voor zowel producenten als leveranciers. De leveranciers en producenten werken in drie werkgroepen samen aan specifieke uitdagingen en oplossingen voor duurzame verpakkingen:

  1. Basket of Standards: eind november wordt de ‘Basket of Standards’ gelanceerd: een set bestaande certificaten van internationaal erkende organisaties die bedrijven helpt om de verduurzaming van hun verpakkingen te certificeren en te waarborgen. Deze standaarden zorgen voor meer transparantie en bieden inkopers de mogelijkheid om geïnformeerde, duurzame keuzes te maken. Voorbeelden: het gebruik van gecertificeerd gerecycled plastic of verpakkingen die onder goede sociale omstandigheden zijn geproduceerd.

  2. Voorbereiding PPWR-wetgeving en kennisontwikkeling over exportlanden: het adviesdocument dat deze werkgroep ontwikkelt, helpt bedrijven verpakkingen te ontwerpen die recyclebaar zijn en onder andere voldoen aan de Europese wetgeving, met het oog op de aankomende EU-verpakkingsverordening (PPWR). In dit document wordt niet alleen gekeken naar de juiste materiaalkeuze, maar ook naar de daadwerkelijke recyclingmogelijkheden in de landen waar de producten worden verkocht zodat bedrijven kunnen voldoen aan de eisen van recyclebaarheid en voorwaarden voor een circulaire economie.

  3. Milieuvoetafdruk van verpakkingen: het verpakkingengebruik wordt meegenomen in de footprint berekeningen volgens de FloriPEFCR die de milieu-impact van bloemen en planten in de sierteelt kwantificeert. HSPI wil bijdragen aan nieuwe inzichten die bedrijven in staat stellen om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Het berekenen van een CO2 footprint geeft inzichten om impact te verlagen. Deze werkgroep deelt en ontwikkelt kennis en kunde om binnen het eigen bedrijf op een goede manier aan de slag te gaan met footprint-berekeningen om de juiste keuzes voor verduurzaming te kunnen maken.

Gezamenlijke toekomstvisie

Het HSPI vervult volgens Herold Dongelmans van Greenport Aalsmeer een sleutelrol in de duurzame transformatie van verpakkingen voor de sierteeltketen. “Deze samenwerking is belangrijk om stappen te maken op het gebied van duurzaamheid en standaardisering. Naast het opleveren van tools waarmee de deelnemers zelf aan de slag kunnen, werkt het HSPI mee aan initiatieven zoals het verpakkingsregister van Floricode dat verpakkingsgegevens beschikbaar stelt voor duurzaamheidsrapportages. We kijken niet alleen naar de huidige regelgeving, maar anticiperen ook op toekomstige verwachtingen om zo de sector voorop te laten lopen in duurzaamheid. Bedrijven in de verpakkingssector die ook willen aanhaken bij het HSPI, zijn van harte welkom.”

Kijk voor meer informatie over het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI) op www.hspi2030.com of neem contact op met Herold Dongelmans van Greenport Aalsmeer.

Vorige
Vorige

Startbijeenkomst Kennisplatform Versnelling Resistentie Veredeling Sierteelt

Volgende
Volgende

Gezocht: innovatie rond waterkwaliteit en watermanagement