Inzicht in digitale weerbaarheid tuinbouwbedrijven

Afgelopen maanden heeft het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport onderzocht of bedrijven uit de tuinbouwsector zich goed beschermen tegen cyberdreigingen. Meer dan 900 bedrijven, aangesloten bij Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis, zijn via een ‘Cyber Kracht Meting’ op basis van beschikbare data uit openbare bronnen onderzocht. De uitkomst geeft ondernemers inzicht in wat er goed gaat en welke zaken er op welke manier verbeterd kunnen worden. Doel is om het bewustzijn op het gebied van digitale veiligheid te vergroten en ondernemers te stimuleren hierop actie te ondernemen. Hierbij kunnen ze hulp krijgen vanuit het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport (CW Greenport).

Met de Cyber Kracht Meting zijn potentiële risico’s in kaart gebracht door openbare bronnen op internet na te lopen naar kwetsbaarheden gelinkt aan de domeinnamen van de organisaties. Dit gebeurde bijvoorbeeld door te onderzoeken of wachtwoorden gestolen zijn of e-mailadressen misbruikt worden. De meting is een initiatief van CW Greenport, ThreadStone Cyber Security en Security Delta (HSD) in nauwe samenwerking met Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis.

Reneé van Etten, ThreadStone Cyber Security: “De uitkomst laat zien dat ondernemers met kleine eenvoudige stappen de basis van hun digitale veiligheid kunnen verbeteren. Maar om als gehele tuinbouwsector, inclusief de keten van leveranciers, cyberweerbaar te kunnen worden, is meer actie nodig. Daarom is het belangrijk om te investeren in bewustwording, educatie, inzicht verkrijgen en samenwerking.”

Individuele rapporten & advies
De deelnemende bedrijven ontvangen een persoonlijk rapport met daarin een overzicht van punten waarop ze sterk scoren en punten die verbeterd kunnen worden. In het rapport staat ook een duidelijke uitleg over hoe ondernemers deze aspecten kunnen verbeteren. Om hen nog verder te helpen, kunnen ondernemers ook naar een informatiebijeenkomst komen waar experts aanwezig zijn om hulp te bieden. Deze alomvattende aanpak vergroot niet alleen de bewustwording, maar biedt ook bruikbare inzichten en hulp voor organisaties om hun digitale veiligheidsmaatregelen te verbeteren.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland: “De resultaten van deze Cyber Kracht Meting tonen aan hoe belangrijk het is om ook als glastuinbouwondernemer goed na te gaan hoe het met de digitale veiligheid van je bedrijf is gesteld. Te allen tijde moet worden voorkomen dat er waardevolle bedrijfsinformatie of bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van medewerkers op straat kunnen komen te liggen. Je wilt niet dat je computersystemen gehackt kunnen worden. Ook wil je voorkomen dat jouw systemen ongewild meehelpen om malafide software of virussen te verspreiden. Zulke zaken zijn bovendien slecht voor je reputatie. We zijn daarom blij dat telers bij het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport terecht kunnen voor advies en begeleiding bij het verbeteren van hun digitale veiligheid.”

Ondernemers kunnen de website www.cwgreenport.nl bekijken voor meer informatie.

Cyber Weerbaarheidscentrum Greenport
Het doel van CW Greenport is om de digitale veiligheid van de tuinbouwsector te vergroten. Het is een initiatief van Delphy, Dutch Fresh Port, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, GroentenFruit Huis, Hoogendoorn Automatisering B.V., Interpolis-Achmea, Security Delta (HSD), Digital Trust Center, Haagse Hogeschool, Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Den Haag (Kansen voor West II).

Vorige
Vorige

Week van de Biodiversiteit

Volgende
Volgende

Lintje voorJohn van Ruiten van Naktuinbouw