Sierteeltsector roept op tot transparantie, innovatie en samenwerking rondom verpakkingen
Op dinsdag 8 juli vond het event ’Verpakken met oog op de toekomst’ plaats bij bloemenveiling Royal FloraHolland. Tijdens dit event, georganiseerd door het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI), kwamen meer dan honderd professionals uit de sierteeltketen bij elkaar.
Bloemen- en plantenexporteurs, kwekers, verpakkingsleveranciers en adviseurs gingen met elkaar in gesprek over de impact van de nieuwe Europese verordening Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) én over hoe de keten gezamenlijk kan innoveren en verduurzamen. De nieuwe PPWR treedt per augustus 2026 in. Deze regelgeving stelt strengere eisen aan onder meer recyclebaarheid, materiaalgebruik en rapportage. De sierteeltsector krijgt daarmee niet alleen te maken nieuwe wetgeving, maar ook met hogere verwachtingen van afnemers en consumenten.
Verzamelen van data
Siem Haffmans van Partners for Innovation lichtte de PPWR toe en schetste de gevolgen voor de sierteeltsector. Zijn boodschap was duidelijk: begin nu met het verzamelen van data. Alleen met betrouwbare informatie over materialen, herkomst en circulariteit kunnen bedrijven straks voldoen aan de nieuwe regels én strategisch sturen. Haffmans waarschuwde: “Het gebruik van recyclaat is geen vanzelfsprekende oplossing. De beschikbaarheid van kwalitatief recyclaat is beperkt, terwijl de vraag alleen maar zal toenemen. Zonder afspraken op de lange termijn met recyclers - zoals bijvoorbeeld Ikea die maakt - loop je straks achter de feiten aan.”
Praktische tools
De werkgroepen van HSPI presenteerden vervolgens concrete hulpmiddelen die bedrijven ondersteunen bij verduurzaming, zoals het stoplichtmodel voor recyclebaarheid, een certificatenmandje, een materialenoverzicht met scores per type verpakking en een roadmap voor footprinting. Deze tools helpen bedrijven zoals de verpakkingsbedrijven, gebruikers en retailers om onderbouwde keuzes te maken en aan de toekomstige eisen te voldoen.
Ruimte voor vernieuwing
Elise Wieringa, Manager Sustainability bij Intratuin, ging in op de veranderende rol van duurzaamheid in de keten. Ze vertelde dat verduurzaming pas écht succesvol is als het wordt gedragen door de hele organisatie: van directie tot werkvloer. Ze riep de sector ook op om verder te kijken dan alleen het optimaliseren van bestaande verpakkingen: “We moeten veel meer gaan inspelen op duurzame wensen van de consument en als je gaat verduurzamen, in je product of verpakking, dan moet je dit ook echt hard kunnen maken.” Ze benadrukte daarnaast ook het belang van overzicht: “Je hebt inzicht nodig om strategische keuzes te maken. Daarom ben ik enthousiast over het materialenoverzicht en het certificatenmandje van HSPI. Die helpen bedrijven echt vooruit.”
Data delen
Uit de discussie met de aanwezigen bleek dat het delen van data en certificaten over verpakkingen tussen ketenpartners cruciaal is. Zonder gedeelde informatie blijven duurzaamheidsclaims vaag en is rapportage richting Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), PPWR en Floriculture Sustainability Initiative (FSI) om onvolledig. HSPI sluit zich daarom aan bij het FSI om certificering van verpakkingen een plek te geven op dit ketenplatform.
Jeroen Oudheusden, executive director van het FSI, juichte dit toe: verpakkingen zijn volgens hem onderdeel van het duurzame sierteeltproduct. Daarnaast gaat HSPI samen met Floricode werken aan de invulling van het Verpakkingsregister (VRS); het digitale register voor het uitwisselen van duurzaamheidsdata van verpakkingen in de sierteelt.
Verduurzaming vraagt regie
Volgens Herold Dongelmans, programmacoördinator van HSPI, is verduurzaming geen individuele taak, maar vraagt het om regie, samenwerking en lange termijn afspraken. Of zoals een van de deelnemers het verwoordde: de sierteeltketen is als een estafette. Als één schakel hapert, verliezen we allemaal.
Het Horti Sustainable Packaging Initiative is een pre-competitieve samenwerking van dertien verpakkingsleveranciers voor de sierteelt. Samen met exporteurs, kwekers en andere ketenpartijen werkt HSPI aan praktische oplossingen voor duurzame, toekomstbestendige verpakkingen. Kijk voor meer informatie op www.hspi2030.com