Sterke, resistente rassen zijn sleutel voor gezonde bodems en biodiversiteit

Op dinsdag 22 april 2025 vond in Amsterdam de tweede bijeenkomst plaats van het Platform Versnelling Resistentie Veredeling Sierteelt, een samenwerkingsverband van Plantum, InHolland, Vertify, Naktuinbouw en Greenport Aalsmeer. Dit platform zet zich in voor het versnellen van de ontwikkeling van robuuste, ziekteresistente sierteeltgewassen door kennisdeling en gebruik van nieuwe technieken te stimuleren binnen de veredelingswereld van siergewassen.

Tijdens deze bijeenkomst stond het thema ‘collecties opbouwen’ centraal: zowel het opbouwen van verzamelingen van plantenrassen als van pathogenen is essentieel voor het ontwikkelen van sterke, weerbare gewassen. Vanuit verschillende invalshoeken deelden experts hun kennis:

  • Cor van Gelderen (Esveld Plantentuinen) gaf een inkijk in hoe je een collectie van planten opbouwt en onderhoudt.

  • Nelleke Kreike (Hogeschool Inholland) ging in op het DNA van collecties, waarbij technieken als moleculaire merkers en next-generation sequencing worden ingezet voor identificatie en selectie.

  • Anita Hazendonk (Naktuinbouw) lichtte toe hoe een pathogeenisolaten-collectie wordt opgebouwd, onderhouden en ingezet voor resistentietoetsen.

  • Sergio Harinck (Vertify) besprak hoe resistenties en toleranties binnen deze collecties worden geïdentificeerd, inclusief de rol van proefopzetten, infectiemethodieken en dataverwerking.

  • Martin Brink (CGN) behandelde het Nagoya-protocol, dat regelt hoe genetische bronnen – zoals planten en micro-organismen – op eerlijke wijze gedeeld en gebruikt mogen worden. Dit is van groot belang voor alle veredelaars en onderzoekers die internationaal genetisch materiaal gebruiken. Het protocol zorgt ervoor dat rechten en voordelen eerlijk verdeeld worden tussen bronlanden en gebruikers.

De urgentie van het samenwerken wordt onderstreept door een aantal maatschappelijke discussies. Zo wijst het Pesticide Action Network (PAN) jaarlijks op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen op tuinplanten, wat druk zet op de sector om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen drastisch te verminderen. De circulaire uitdaging is om door ‘omdenken’ niet alleen de schade te beperken, maar juist bij te dragen aan schonere lucht, gezonde bodems, biodiversiteit en insectenleven: sterke, resistente rassen vormen hierin de sleutel.

Het Platform Versnelling Resistentie Veredeling Sierteelt werkt aan een roadmap en actieplan om deze doelen te realiseren. Besproken projecten zijn onder andere:

  • Het RAAK-project Biotoetsen en verder: tools voor selectie van sterkere rassen’ (coördinatie InHolland).

  • Het EIP-projectvoorstel ‘Fast Flor Forward’ (coördinatie Vertify), gericht op chrysanten.

  • Het nieuwe voorstel DIVERS (Digitale Versnelling Resistentie Sierteelt), waarin technologieën als beeldherkenning, data-analyse en AI worden benut voor versnelde selectie.

De bijeenkomst bood niet alleen inhoudelijke verdieping, maar ook volop gelegenheid voor samenwerking en kennisuitwisseling. Met toekomstige thema’s zoals genetische technieken en snelle toetsing van zaailingen, blijft het platform gericht op concrete stappen richting een weerbare planten en duurzame sierteelt.

Interesse om aan te sluiten bij het platform of mee te denken over projecten? Neem contact op met Herold Dongelmans via   herold@greenportaalsmeer.nl      

Het Platform Versnelling Resistentie Veredeling Sierteelt wordt financieel ondersteund door GreenchainNH en de provincie Zuid-Holland.

Volgende
Volgende

Innovaties bij Yuverta tijdens Dragons’ Den