De bloeiende berm in De Kwakel rukt op

De bermen in De Kwakel worden steeds kleurrijker. Een aantal telers aan de Achterweg wil de bermen in hun omgeving nog meer tot bloei te brengen. Deze bloeiende bermen zijn nuttig voor insecten zoals bijen en vlinders én mensen worden er ook blij van. “Veel mensen stoppen even als ze erlangs fietsen en sommigen plukken zelfs een boeketje.”

In het project ‘De Bloeiende Berm’ heeft een aantal telers de ambitie om de bermen in hun omgeving tot bloei te brengen. Gemeente Uithoorn faciliteert Greenport Aalsmeer en de telers met het uitrollen van een pilot op de Achterweg. Er lopen gesprekken met de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen over de Hoofdweg en de Waterschappen Amstel Gooi en Vechtstreek/ Waternet zijn ook bij het project aangehaakt.

Een bloeiende berm is volgens Eveline Stilma, projectleider Biodiversiteit bij Greenport Aalsmeer, van groot belang voor flora en fauna in een glastuinbouwgebied. “Bermen verbinden de groengebieden met elkaar en zijn vlucht- en voederplaatsen voor insecten en dieren. Tuinders leveren met een bloeiende berm een bijdrage aan de biodiversiteit. De bloemen in de berm trekken bestuivers en bestrijders aan die plagen rondom de kas kunnen beheersen. Het aanleggen van een bloemenrand wordt nu ook al door sommige afnemers gevraagd en daarmee kun je je als kweker dus echt onderscheiden.”

Inheemse bloemsoorten

Een van de telers die aan het project deelneemt, is Bunnik Bromelia uit Kudelstaart. Dit bedrijf zaait al langere tijd een akkerrand op eigen grond in met een bloemrijk mengsel dat bijen en andere insecten aantrekt. Eigenaar Siegfried Bunnik is hiermee gestart omdat ze als bedrijf op allerlei vlakken stappen maken op het gebied van verduurzaming. “Het gaat hierbij veel over ons product: de bromelia en de teelt ervan. Maar het is ook goed om aan de buitenkant van je bedrijf te laten zien dat je bezig bent met duurzaamheid. Wanneer de bermbeplanting in de zomer en het najaar in bloei staat, ziet het er prachtig kleurrijk en mooi uit. Veel mensen stoppen even als ze erlangs fietsen en sommigen plukken zelfs een boeketje. We krijgen heel veel positieve reacties.”

Kwalificatiepunten

Maar de bloeiende bermen zijn volgens Siegfried niet alleen mooi voor het oog en nuttig voor de biodiversiteit. “We hebben voor ons bedrijf op verschillende verduurzamingsvlakken de bijbehorende (inter)nationale certificeringen. De bloeiende berm levert voor een van deze certificeringen ook extra kwalificatiepunten op.” De kweker uit Kudelstaart ziet daarnaast nog een voordeel van de bloeiende berm. “Wij zijn een tuinbouwgebied en veel tuinbouw-ondernemers in de regio ontwikkelen zich duurzaam. Hoe mooi is het om ons gebied nog wat groener te maken door de bermen in te zaaien met bloemen? Het is laagdrempelig en het brengt jezelf én het gebied veel positiefs.”

Eveline Stilma vindt de akkerrand van Bunnik een mooi voorbeeld voor andere telers. “Bunnik Bromelia laat zien hoe je in eigen beheer een mooie betaalbare akkerrand kan realiseren. Zijn werkwijze is eenvoudig te kopiëren door andere telers.”

De werkgroep gebiedsuitstraling Greenport Aalsmeer, bestaande uit Ard van Klaveren van Van Klaveren Plants, Nico Reijm van Hilverda Florist, Bart Oostveen van Kwekerij de Zonnebloem en Eveline Stilma en Dave Vlaming, beiden van Greenport Aalsmeer, heeft samen met de gemeente Uithoorn een plan gemaakt om te werken aan de bloeiende berm. Het idee is om een pilot te starten op de Achterweg, waar ook Bunnik Bromelia gevestigd is. Er wordt nu met de gemeente afgestemd hoe dit project verder uitgevoerd kan worden. Stilma: “We willen vanuit de werkgroep meerdere telers vragen om mee te gaan doen en ook deze akkerrand in de berm voor hun perceel gaan inzaaien. Wesselman Tulips heeft al aangegeven mee te willen doen met hun tulpen om zo een bijdrage leveren aan de bloeiende berm.”

Meer weten of meedoen? Neem contact op met Eveline Stilma via eveline@greenportaalsmeer.nl

Vorige
Vorige

Lees het laatste nieuws uit Greenport Aalsmeer

Volgende
Volgende

Een kop goede koffie en een gesprek over veiligheid!