Een kop goede koffie en een gesprek over veiligheid!

Afgelopen maandag startte de week van de veiligheid. Een goed moment om extra aandacht te vragen voor veiligheid in de sierteeltsector. Naast fysieke veiligheid gaat het ook om een fijne en veilige werkomgeving op en rond de terreinen van Royal FloraHolland. Het zoveel mogelijk voorkomen van criminele inmenging is dan ook onderwerp van gesprek.

De aanpak Weerbare Sierteeltsector organiseert deze week in samenwerking met politie en Royal FloraHolland een aantal activiteiten om medewerkers in de sierteeltsector bewust te maken van mogelijke verdachte situaties. Zo staat er een barista bar op alle drie de locaties van Royal FloraHolland om onder het genot van lekkere koffie of thee in gesprek te gaan.

“We gaan in gesprek met medewerkers op de werkvloer en ook kopers in de hal om ze uit te leggen welke verdachte situaties er kunnen zijn”, verteld Huibert den Butter van Politie Eenheid Den Haag. “Denk hierbij aan opvallend zware bloemendozen. Zit hier dan iets in dat er niet hoort? Of vreemde busjes die op bijzondere tijden op het terrein rijden. We leggen uit hoe je dingen die je niet vertrouwt eenvoudig kan melden en bij wie. Dit kan altijd bij een eigen leidinggevende van het bedrijf natuurlijk. Maar op elk terrein van Royal FloraHolland is er een eigen wijkagent die je gewoon kan bellen”, legt Huibert den Butter uit. Huibert is projectleider vanuit de politie bij de aanpak Weerbare Sierteeltsector en vanaf het begin actief betrokken bij de aanpak.

De sierteelt is van enorme economische waarde voor heel Nederland. De bloemen en planten vliegen de wereld over en gaan heel Europa door over de weg. Deze innovatieve sector heeft juist door haar unieke kenmerken en kwaliteiten ook te maken met ondermijnende activiteiten. Uitmuntende logistiek en geconditioneerd vervoer maken de sector ook kwetsbaar voor internationale (drugs)criminaliteit.

Programma manager Bas van Delden: “Als criminelen een bedrijf misbruiken, leidt dat altijd tot onveiligheid en imagoschade. We hebben als aanpak een mooi aanbod van workshops, trainingen, advies, controle op maat enzovoort voor ondernemers en hun medewerkers klaarstaan. Wees alert en realistisch. Denk niet, het gaat mij niet gebeuren. Bedrijven in de sierteeltsector zijn helaas interessant voor criminele inmenging. Dat wil je echt niet meemaken. Dus neem maatregelen, zorg voor kennis over ondermijning en wat je allemaal kan doen en werk samen. En, ook echt belangrijk: meld verdachte situaties. Je onderbuikgevoel klopt vaak wel.“

Om kennis te delen, organiseert de aanpak Weerbare Sierteeltsector de actie met de barista bar op drie locaties. Daarnaast is er deze week ook een preventieve hondencontrole samen met vier toonaangevende sierteeltsbedrijven. De honden zijn getraind om bijvoorbeeld cash geld, vuurwerk of verdovende middelen op te speuren. Als ondernemers een dergelijke controle zelf initieren, laten zij aan zowel medewerkers als eventuele criminelen zien dat ze preventief en actief met veiligheid bezig zijn.

Extra info: Weerbare Sierteeltsector

Georganiseerde criminaliteit probeert de sierteeltsector en de mensen die daarin werken te misbruiken. Bijvoorbeeld voor smokkel van verdovende middelen en arbeidsuitbuiting. Deze kleurrijke sector is aantrekkelijk voor criminele inmenging vanwege haar internationale karakter en fijnmazige logistiek. Daarom werken o.a. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Royal FloraHolland, RIEC Den Haag en RIEC Amsterdam-Amstelland, de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn samen om ondermijnende criminaliteit en misstanden aan te pakken. Met elkaar willen we criminelen verhinderen en bedrijven in de sector weerbaar maken. Dit doen we onder meer door kennis te delen, toezicht te bevorderen, controle en handhaving, meldingsbereidheid te vergroten en het opwerpen van barrières.

Vorige
Vorige

De bloeiende berm in De Kwakel rukt op

Volgende
Volgende

Masterplan Energie @Greenport Aalsmeer