Start Eveline Stilma bij Greenport Aalsmeer

De klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de sterfte van bijen en insecten brengen een verandering in de maatschappij teweeg. Vanuit Brussel is er binnen de Green Deal beleid opgesteld waarin een reductie van 50% kunstmest en 50% chemie behaald moet worden in de land- en tuinbouw in 2030. Dat raakt de tuinders direct. Ook overheden maken meer werk van biodiversiteit, zij maaien minder en laten vegetatie spontaan ontwikkelen. Wat betekenen deze veranderingen voor de tuinbouwsector? Hoe kan de tuinbouw zelf een stap vooruit nemen?

Eveline Stilma is in mei begonnen als projectleider biodiversiteit bij Greenport Aalsmeer. Zij werkt al sinds 2020 als programmamanager biodiversiteit bij Greenport West Holland, waar zij in 2022 samen met vier tuinders in omgeving Lansingerland biodiversiteit heeft aangelegd rondom kassen. De vegetatie daar werd zo ontworpen door wetenschappers dat er met inheemse beplanting bestuivers en bestrijders worden aangetrokken, terwijl planten die plagen aantrekkelijk vinden werden geweerd. Hierdoor levert de biodiversiteit de tuinders een voordeel op, of in ieder geval geen nadeel. De WUR is aan het monitoren (2022-2023) wat het werkelijke effect is en dat levert veelbelovende resultaten op.

Naar aanleiding van die randen nam Teddy Hriskova, plantgezondheisspecialist bij Looye Kwekers contact op met Eveline Stilma, en vroeg of het ook voor hen mogelijk was dezelfde soorten biodiverse randen aan te leggen. Na dit voorstel voor te leggen aan meer telers in de Gebiedscommissie de Kwakel Kudelstaart bleken ook andere telers hier enthousiast over te worden. Zodoende is het thema biodiversiteit onderdeel geworden van de gebiedsgerichte aanpak in Greenport Aalsmeer. Ook Hilverda Florist, Van Klaveren Plant, Schockman Hortensia hebben de ambitie om een biodiverse beplanting aan te leggen voor hun kas. Elke teler heeft een uniek type beplanting in gedachte.

Eveline Stilma gaat de biodiverse ambities met deze vier telers uitwerken in vier pilots. Ook gaat zij contact opnemen met overheden om te onderzoeken wat hun ambities zijn op het gebied van biodiversiteit in de openbare ruimte om hier samen in op te kunnen trekken. Het doel is om na het uitvoeren van de pilots samen met de telers de opgedane kennis te delen in het netwerk van Greenport Aalsmeer.

Vorige
Vorige

Jozefschool Aalsmeer wint Tuinbouw Battle 2023

Volgende
Volgende

Kamerbrief duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen