Stijging aantal werknemers in loondienst
Het Colland Arbeidsmarktonderzoek is een tweejaarlijks onderzoek dat in opdracht van het bestuur van Colland Arbeidsmarkt wordt uitgevoerd. Het onderzoek geeft een actueel beeld van de trends en ontwikkelingen in de agrarische en groene sectoren op het gebied van de arbeidsmarkt. Afgelopen jaar deden 5.600 bedrijven mee. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal bedrijven in de sector is gegroeid, evenals het aantal werknemers in loondienst. Het ziekteverzuim is licht gedaald ten opzichte van 2019. Bovendien is het ruim lager dan het ziekteverzuim in de gehele Nederlandse arbeidsmarkt.
Hoeveel vacatures worden er verwacht? Is er genoeg instroom in de sector van mensen met de juiste kennis en vaardigheden? De antwoorden op deze vragen dragen bij aan een actief en effectief arbeidsmarktbeleid. Het stelt sociale partners in staat om op verantwoorde wijze activiteiten en projecten te subsidiëren om de beleidsdoelen te realiseren. Denk daarbij aan instroomcampagnes en het ontwikkelen van vakkennis. Overigens kunnen werkgevers zelf ook op basis van deze gegevens beleid maken.
Online informatiesysteem
De meeste resultaten van het onderzoek zijn zichtbaar in een online informatiesysteem. Klik hier om deze resultaten te bekijken en te vergelijken met voorgaande jaren. Hier zijn ook de factsheets per sector te vinden. Deze presenteren bijvoorbeeld informatie over aantallen werknemers, werkgevers, lengte van dienstverbanden, arbeid naar regio en in- en uitstroom.
Opvallende resultaten
Hieronder een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek:
Het aantal bedrijven binnen de sector is wederom gestegen. Eind 2021 waren er in totaal 14.280 bedrijven in de sector, een toename van 0.56% ten opzichte van 2019.
Er werken structureel 312.000 arbeidskrachten in de sector met in de zomermaanden een piek van 408.000 actieve arbeidskrachten.
Tussen 2019 en 2021 is het totaal aantal arbeidskrachten gedaald, ondanks een toename van het aantal werknemers op de loonlijst met 7.4%. De flexibele schil en de inzet van tijdelijke arbeidskrachten (met name zzp’ers en uitzendkrachten) zowel bij bedrijven met als zonder werknemers, is met ruim 25% gedaald. De sterkste afname, ongeveer 37%, zien we in de sectoren glastuinbouw en open teelten. Tegen de trend in is het aantal arbeidskrachten dat niet op de loonlijst staat, in de sector hoveniers met 12% toegenomen.
De sector kenmerkt zich door een hoog aandeel mannen (73% tegenover 50% in de totale arbeidsmarkt). Daarnaast is 47% van de arbeidskrachten in de sector jonger dan 35 jaar en 72% van de arbeidskrachten is praktisch opgeleid.
Het ziekteverzuim is gedaald van 3,9% in 2019 naar 3,7% in 2021. Het ziekteverzuim in de agrarische en groene sectoren is daarmee ruim lager dan in de totale Nederlandse arbeidsmarkt. Het ziekteverzuim is in Nederland gemiddeld 4,9%.
Fonds Colland Arbeidsmarkt
Het Colland Arbeidsmarktonderzoek is een initiatief van sociale partners in de agrarische en groene sectoren en wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds Colland Arbeidsmarkt. Dit opleidings- en ontwikkelingsfonds draagt bij aan thema’s zoals duurzame inzetbaarheid, imago & instroom en veiligheid & gezondheid. Vanuit Colland Arbeidsmarkt wordt een veelheid aan projecten en activiteiten gefinancierd gericht op het stimuleren van een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de agrarische en groene sectoren.
Bekijk het Colland Arbeidsmarktonderzoek.