Uitbuiting internationale medewerkers wordt strafbaar

Ondernemers die misbruik maken van internationale medewerkers, bijvoorbeeld door ze weinig te betalen of slecht te huisvesten, kunnen nu nog moeilijk strafrechtelijk aangepakt worden. Het kabinet wil hierin verandering aanbrengen en kwam onlangs met een wetsvoorstel om uitbuiting strafbaar te stellen.

In het wetsvoorstel komt het begrip 'ernstige benadeling' van werknemers te staan. Dat komt neer op uitbuiting. Waar nu nog vaak hoogstens de arbeidsinspectie wordt ingezet, wil het kabinet dat iemand voortaan strafrechtelijk veroordeeld wordt als die zijn of haar werknemers ernstig benadeelt.

Werkgevers moeten controleren

Ook werkgevers die mensen inhuren via een uitzendbureau moeten door deze wet zich ervan vergewissen dat de mensen die voor ze werken niet worden uitgebuit. Ze moeten dus controleren of deze werknemers wel een goede slaapplek krijgen. Anders zijn zij volgens de nieuwe wet ook strafbaar.

Mensenhandel

Ook de huidige regels verbieden misstanden, maar volgens het kabinet is er beter tegen op te treden als het expliciet strafbaar wordt gesteld. Het wetsvoorstel is begin maart in consultatie gegaan. Dat betekent dat burgers en organisaties er nu commentaar op mogen leveren voordat het naar de Tweede Kamer gaat. Het kabinet kan ervoor kiezen om na dat commentaar het voorstel nog aan te passen.

Bron: NOS.nl

Vorige
Vorige

Studenten werken aan duurzame oplossingen voor (inter)nationale organisaties

Volgende
Volgende

Met uw ketenpartner werken aan een circulair verdienmodel?